Podporujeme tradície vidieckej kuchyne a zachovanie senzorických vlastností regionálnych jedál a nápojov
Súčasná doba je charakteristická globalizáciou vo všetkých sférach života človeka vrátane výroby potravín a stravovania. Výrobcovia potravín a prevádzkovatelia stravovacích služieb okrem toho, že používajú nové technológie, používajú tiež množstvo nových aditívnych resp. pomocných látok, ktoré nielen zlacňujú ich výrobu, ale menia aj tradičné chute a vlastnosti výrobkov. Mladá generácia tak nepozná ani tradičné jedlá, ich receptúry ani ich senzorické vlastnosti a výživovú hodnotu. Preto hlavnými cieľmi takýchto podujatí bude nielen prezentácia jednotlivcov a skupín, ktorí ešte tieto tradície uchovávajú ale predovšetkým vzdelávanie verejnosti, aby sa takéto tradície uchovali aj pre ďalčie generácie, pre rozvoj regiónu a celého Slovenska.
Hlavné ciele združenia:
- Prezentácia tradičných jedál regiónu so zameraním na zvýraznenie senzorických a výživových vlastností výrobkov
- Prezentácia spôsobov prípravy tradičných jedál z hľadiska zachovania výživovej hodnoty,
- Prezentácia jednotlivých spôsobov podávania hotových jedál,
- Špecifikácia tradícií podávania jednotlivých jedál – z hľadiska času prípravy, času konzumácie, príležitosti ku konzumácii a pod.
- Prezentácia špecifík regionálnej a mikroregionálnej kuchyne a jej odlíšenie od iných regiónov,
Podporné ciele podujatia:
- Uchovávanie a rozvoj tradícií regiónu v oblasti vidieckych stravovacích služieb,
- Využitie tradičnej kuchyne v rámci agropodnikania a agroturistiky,
- Prezentácia tradičných jedál na národných aj medzinárodných podujatiach,
- Využitie tradičných jedál pre reštauračné stravovanie v rámci "dní tradičných špecialít",
- Vytvorenie databázy tradičných jedál regiónov,
Stravovanie vždy bolo, je a bude súčasťou kultúrneho bohatstva a dedičstva človeka, rodiny, vidieka či krajiny. Prispieva významným spôsobom k uchovávaniu a upevňovaniu zdravia, vytváraniu a udržiavaniu kultúrnych tradícií ako aj ovplyvňovaniu životného štýlu a harmónie života človeka. Preto aj pre tieto ako aj ďalšie hodnoty musí každá generácia urobiť maximum, aby ho mohla odovzdať ďalej. A preto je nevyhnutné takéto akcie nielen podporovať, ale sa ich aj zúčastňovať, aby tradície stále žili a ľuďom slúžili.
MVDr. Oľga Ľuptáková, riaditeľka Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy Zvolen