Podporujeme tradície vidieckej kuchyne a zachovanie senzorických vlastností regionálnych jedál a nápojov

MVDr. Oľga ĽuptákováSúčasná doba je charakteristická globalizáciou vo všetkých sférach života človeka vrátane výroby potravín a stravovania. Výrobcovia potravín a prevádzkovatelia stravovacích služieb okrem toho, že používajú nové technológie, používajú tiež množstvo nových aditívnych resp. pomocných látok, ktoré nielen zlacňujú ich výrobu, ale menia aj tradičné chute a vlastnosti výrobkov. Mladá generácia tak nepozná ani tradičné jedlá, ich receptúry ani ich senzorické vlastnosti a výživovú hodnotu. Preto hlavnými cieľmi takýchto podujatí bude nielen prezentácia jednotlivcov a skupín, ktorí ešte tieto tradície uchovávajú ale predovšetkým vzdelávanie verejnosti, aby sa takéto tradície uchovali aj pre ďalčie generácie, pre rozvoj regiónu a celého Slovenska.

 

 

 

Hlavné ciele združenia:

  1. Prezentácia tradičných jedál regiónu so zameraním na zvýraznenie senzorických a výživových vlastností výrobkov
  2. Prezentácia spôsobov prípravy tradičných jedál z hľadiska zachovania výživovej hodnoty,
  3. Prezentácia jednotlivých spôsobov podávania hotových jedál,
  4. Špecifikácia tradícií podávania jednotlivých jedál – z hľadiska času prípravy, času konzumácie, príležitosti ku konzumácii a pod.
  5. Prezentácia špecifík regionálnej a mikroregionálnej kuchyne a jej odlíšenie od iných regiónov,

 

Podporné ciele podujatia:

  1. Uchovávanie a rozvoj tradícií regiónu v oblasti vidieckych stravovacích služieb,
  2. Využitie tradičnej kuchyne v rámci agropodnikania a agroturistiky,
  3. Prezentácia tradičných jedál na národných aj medzinárodných podujatiach,
  4. Využitie tradičných jedál pre reštauračné stravovanie v rámci "dní tradičných špecialít",
  5. Vytvorenie databázy tradičných jedál regiónov,

 

Stravovanie vždy bolo, je a bude súčasťou kultúrneho bohatstva a dedičstva človeka, rodiny, vidieka či krajiny. Prispieva významným spôsobom k uchovávaniu a upevňovaniu zdravia, vytváraniu a udržiavaniu kultúrnych tradícií ako aj ovplyvňovaniu životného štýlu a harmónie života človeka. Preto aj pre tieto ako aj ďalšie hodnoty musí každá generácia urobiť maximum, aby ho mohla odovzdať ďalej. A preto je nevyhnutné takéto akcie nielen podporovať, ale sa ich aj zúčastňovať, aby tradície stále žili a ľuďom slúžili.

 

MVDr. Oľga Ľuptáková, riaditeľka Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy Zvolen

Kalendár podujatí

 Marec 2024 
PoUtStŠtPiSoNe
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031