Naše úlohy
Úlohou týchto podujatí bude:
- prezentácia tradičných jedál regiónu so zameraním na zvýraznenie senzorických a výživových vlastností výrobkov
- prezentácia spôsobov prípravy tradičných jedál z hľadiska zachovania výživovej hodnoty
- prezentácia jednotlivých spôsobov podávania hotových jedál a špecifikácia tradícií podávania jednotlivých jedál z hľadiska času prípravy, času konzumácie, príležitosti ku konzumácii a pod.
- prezentácia špecifík regionálnej a mikroregionálnej kuchyne a jej odlíšenie od iných regiónov
- uchovanie a rozvoj tradícií regiónu v oblosti vidieckych stravovacích služieb
- využitie tradičnej kuchyne v rámci agropodnikania a agroturistiky
- prezentácia tradičných jedál na národných aj medzinárodných podujatiach
- využitie tradičných jedál pre reštauračné stravovanie v rámci "dní tradičných špecialít"
- rozvoj kulinárskeho dedičstva propagáciou výroby tradičných a nových jedál a nápojov, ktorých suroviny pochádzajú z miestnych zdrojov
- vytvorenie databázy tradičných jedál regiónov Slovenska
Stravovanie vždy bolo, je a bude súčasťou kultúrneho bohatstva a dedičstva človeka, rodiny, vidieka či krajiny. Prispieva významným spôsobom k uchovávaniu a upevňovaniu zdravia, vytváraniu a udržiavaniu kultúrnych tradícií ako aj ovplyvňovaniu životného štýlu a harmónie života človeka. Preto aj pre tieto ako aj ďalšie hodnoty musí každá generácia urobiť maximum, aby ho mohla odovzdať ďalej. A preto je nevyhnutné takéto akcie nielen podporovať, ale si aj zúčastňovať, aby tradície stále žili a ľuďom slúžili.