Naše úlohy

Úlohou týchto podujatí bude:

  1. prezentácia tradičných jedál regiónu so zameraním na zvýraznenie senzorických a výživových vlastností výrobkov
  2. prezentácia spôsobov prípravy tradičných jedál z hľadiska zachovania výživovej hodnoty
  3. prezentácia jednotlivých spôsobov podávania hotových jedál a špecifikácia tradícií podávania jednotlivých jedál z hľadiska času prípravy, času konzumácie, príležitosti ku konzumácii a pod.
  4. prezentácia špecifík regionálnej a mikroregionálnej kuchyne a jej odlíšenie od iných regiónov
  5. uchovanie a rozvoj tradícií regiónu v oblosti vidieckych stravovacích služieb
  6. využitie tradičnej kuchyne v rámci agropodnikania a agroturistiky
  7. prezentácia tradičných jedál na národných aj medzinárodných podujatiach
  8. využitie tradičných jedál pre reštauračné stravovanie v rámci "dní tradičných špecialít"
  9. rozvoj kulinárskeho dedičstva propagáciou výroby tradičných a nových jedál a nápojov, ktorých suroviny pochádzajú z miestnych zdrojov
  10. vytvorenie databázy tradičných jedál regiónov Slovenska

 

Stravovanie vždy bolo, je a bude súčasťou kultúrneho bohatstva a dedičstva človeka, rodiny, vidieka či krajiny. Prispieva významným spôsobom k uchovávaniu a upevňovaniu zdravia, vytváraniu a udržiavaniu kultúrnych tradícií ako aj ovplyvňovaniu životného štýlu a harmónie života človeka. Preto aj pre tieto ako aj ďalšie hodnoty musí každá generácia urobiť maximum, aby ho mohla odovzdať ďalej. A preto je nevyhnutné takéto akcie nielen podporovať, ale si aj zúčastňovať, aby tradície stále žili a ľuďom slúžili.

Kalendár podujatí

 Marec 2024 
PoUtStŠtPiSoNe
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031